Polska kuchnia nie ma sobie równych i powie to każdy kucharz, nawet zagranicznego pochodzenia, który próbuje mierzyć się z naszymi daniami. Wyróżnia nas wiele – tradycja, oryginalne receptury, miłość do gotowania, ale jeszcze jedna, bardzo ważna rzecz – sezonowe produkty, które sprawiają, że na przykład w okresie wakacyjnym, możemy zaproponować coś zupełnie innego, nowego i świeżego. Co zatem z kuchni polskiej skonsumujemy w najcieplejszym okresie w roku?
Każdy, kto tylko miał okazję próbować naszej polskiej, tradycyjnej kuchni, bezsprzecznie powie, że nie ma sobie równych. Szczególnie te długowieczne przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie, cieszą się niezwykłą popularnością, są tworzone z pasją, miłością i niezwykłą starannością. Domeną naszej kuchni jest też możliwość modyfikacji, wprowadzania różnych zmian i świeżość!
Co zjemy smacznego w okresie letnim?
Jak wiadomo, w każdym okresie w ciągu roku, mamy do dyspozycji zupełnie inne produkty – zaczynając od warzyw i owoców, a kończąc na ziołach i mięsach. Mamy też swoje święta – gęsiny, ryb i tak dalej. Dzielimy się także na regiony, które są znane z innych przysmaków i tradycyjnych dań, dlatego ciężko jednoznacznie powiedzieć, co jest tym, co możemy polecić. Bo tak naprawdę polecić możemy bardzo dużo!
Najczęściej zaczynamy od ryb i mięs. Nasz kraj jest znanym i cenionym dystrybutorem wieprzowiny oraz wspomnianych już ryb – dorsze, pstrągi i inne. Dlatego też nie ma nam równych, jeżeli chodzi o przygotowanie takich dań. Grillowane, smażone, duszone, w owocach, warzywach czy w obecności ziół. Dlatego ryby i wieprzowina to jedna z wielu propozycji!
Próbuj regionalnych specjałów
Chociaż najlepszym rozwiązaniem jest próbowanie regionalnych specjałów, które są dostępne w różnych okresach w ciągu roku. Akurat w tym wakacyjnym, możemy próbować słodkie, ponieważ używane są owoce, ale i warzywa, świeże, ledwo zebrane z pola i dorzucone do garnka.
Nasza kuchnia to też niesamowite chłodniki, które szczególnie w okresie wakacyjnym, są dostępne w niemal każdej restauracji, ale i przynoszą ukojenie, gdy na zewnątrz temperatura rośnie i rośnie! Dlatego jak widać – mamy wiele możliwości, niesamowite smaki i oryginalne, regionalne produkty, których po prostu nie sposób wymienić. Będąc w określonej lokalizacji, warto zatem pytać się kelnerów czy obsługę, co polecają i co jest ich specjałem w danej restauracji, aby nie przegapić czegoś specjalnego!