Dziczyzna uznawana jest przez wielu kucharzy za najlepszej jakości mięso o specyficznym, można powiedzieć wyrafinowanym smaku. Niestety ze względu na ograniczony dostęp do tego typu mięsa, tylko nieliczni z nas mają możliwość osobistego przekonania się co do jego walorów smakowych. Oczywiście na rynku pojawiają się sklepy, w ofercie których znajduje się również smaczna dziczyzna, jednak jej ceny bardzo często przyprawiają o prawdziwy zawrót głowy.
Czy jest zatem jakieś wyjście z takiej sytuacji?
Oczywiście, jeśli zależy nam na poznaniu prawdziwego smaku dziczyzny, najlepszym miejscem będzie specjalizująca się w tego typu potrawach restauracja, którą jednak niełatwo znaleźć. Alternatywą stają się zatem targi myśliwskie lub innego rodzaju imprezy o podobnych charakterze, podczas których zwykle serwowane są tradycyjne dania kuchni polskiej, właśnie bazujące na różnego rodzaju daniach z dziczyzny. Przy okazji, podczas tego typu targów, każdy ma możliwość zaopatrzenia się w różnego rodzaju pamiątki myśliwskie, a przy odrobinie szczęścia również zakupienia ładnej sztuki mięsa z dzika czy sarny po naprawdę atrakcyjnej cenie.
Dziczyznę możemy również zakupić lub dostać bezpośrednio od zaprzyjaźnionego myśliwego lub samemu zostać myśliwym – to rozwiązanie wydaje się wyjątkowo radykalne i jeśli zamierzamy zabrać się za polowania tylko dla mięsa, szybko okaże się to wyjątkowo nieopłacalne – ekskluzywna odzież dla myśliwych to koszt kilkuset a nawet kilku tysięcy złotych nie wspominając o dodatkowym, niezbędnym przecież wyposażeniu.
Jeżeli nie chcesz szukać i przyrządzać dziczyzny, a do tego mieszkasz lub będziesz w Krakowie, polecamy zaglądnąć do restauracji serwującej Kuchnie polską w najlepszym wydaniu!