Gastronomia i Hotelarstwo

Barszcz czerwony z uszkami – historia powstania

Barszcz czerwony z uszkami – historia powstania

Tradycyjna kuchnia polska nie może obejść się bez barszczu czerwonego.

Barszcz czerwony to przepyszna, a zarazem i bardzo zdrowa zupa, która w polskiej kuchni gości na stołach szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Bez względu jednak na ten specyficzny czas w roku, wiele osób przygotowuje barszcz czerwony również w ciągu roku.

Wigilijny barszcz czerwony

Tradycyjny barszcz czerwony serwowany w wigilię podawany jest z uszkami, z kolei w dni powszednie wiele osób decyduje się na podawanie tej specyficznej zupy z ziemniakami. Wszystko oczywiście zależy od naszych preferencji, nie zmienia to jednak faktu, że tradycyjny barszcz to bardzo lubiana u nas zupa.

Historia powstania barszczu czerwonego

Choć tradycyjna kuchnia polska uznaje barszcz czerwony za swój wynalazek, to jednak należy wspomnieć, że zupa ta znana była już w czasach średniowiecznych. I nawet wówczas spożywanie tej zupy wiązało się z licznymi korzyściami prozdrowotnymi. Tu należy jednak zaznaczyć, że w dawnych czasach, znany przez nas barszcz czerwony, wyglądał nieco inaczej. By otrzymać kwaskowaty napój (zakwas), który stanowił podstawę barszczu, barszcz zwyczajny poddawany był procesowi fermentacji, zaś samą zupę serwowano z kawałkami ryby, jajkami lub kaszą (dziś zupę tę podaje się z uszkami lub rzadziej z ziemniakami).

Właściwości prozdrowotne barszczu czerwonego

Ze względu na obecność w tej zupie buraków, wykazuje ona szereg cennych dla zdrowia właściwości, a szczególnie wtedy, kiedy przygotowywana jest z zakwasu z buraków czerwonych. W jego składzie występuje betaina (odpowiada ona za intensywny czerwony sok buraczany), która to jest bardzo silnym przeciwutleniaczem (działa na wolne rodniki, a tym samym ochrania nasz organizm przed rozwojem np. nowotworów, czy przed szybkim procesem starzenia się skóry).

Gdzie zjeść w Krakowie barszcz czerwony?

Jeżeli zastanawiasz się gdzie zjeść w Krakowie barszcz czerwony- swoje kroki skieruj do miejsca, które oferuje najlepsze, tradycyjne smaki kuchni polskiej – Restauracja Pod Baranem. To tu skosztujesz pysznego barszczu z uszkami!

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *