Dieta bezglutenowa jest w naszym kraju coraz popularniejsza. W większych miastach można spotkać sporo restauracji i barów, reklamujących swoje produkty jako wolne od glutenu. Czym zatem ów gluten jest? I gdzie w Krakowie istnieje możliwość spróbowania dań oznaczonych jako „gluten-free”?
Czym jest gluten?
Gluten to białko roślinne, zawarte przede wszystkim w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz w większości odmian owsa. Nie jest on składnikiem wartościowym z punktu widzenia odżywiania, nie przyczynia się też do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Z drugiej strony, należy przyznać, że w większości przypadków gluten nie wpływa w żaden negatywny sposób na ludzkie zdrowie. Wyjątek stanowią pewne rzadkie choroby, jak celiakia – osoby cierpiące na to schorzenie muszą bezwzględnie unikać pożywienia zawierającego gluten.
Jedzenie bez glutenu w Krakowie
Kraków słynie z nieprzebranego bogactwa restauracji, barów i klimatycznych knajpek. Trudno się zatem dziwić, że rośnie wśród nich liczba lokali mających w ofercie dania bez glutenu. Na szczególną uwagę zasługują dwie takie restauracje w Krakowie: Restauracja Pod Baranem oraz Krowarzywa – lokal serwujący zdrowe, wegańskie burgery.
Restauracja Pod Baranem (ul. św. Gertrudy 21) posiada opinię jednej z najlepszych w mieście. Zjemy tu zarówno dania przyrządzone „po krakowsku” – żurek, śledzia czy maczankę – jak i wiele rodzajów wybornego mięsa, podawanego ze znawstwem i fantazją. Dania bezglutenowe stanowią pokaźną część menu – osoby pragnące skorzystać z takiej oferty z pewnością nie będą rozczarowane. Dodatkowym plusem restauracji są piękne, przestronne wnętrza i profesjonalna obsługa.
Nieco inną filozofią kieruje się lokal o wdzięcznej nazwie Krowarzywa, mieszczący się przy ulicy Sławkowskiej 8. Tutaj posilimy się efektownie wyglądającymi burgerami, przygotowywanymi wyłącznie ze składników roślinnych. Za bułkę bezglutenową trzeba wprawdzie dopłacić 3 zł, wielbiciele knajpki twierdzą jednak, że warto.
Restauracja pod Baranem – zdaniem niektórych najlepsza restauracja w Krakowie – będzie zatem doskonałym wyborem dla osób planujących uroczystą kolację albo romantyczny wieczór we dwoje. Krowarzywa to raczej kulinarna ciekawostka, chociaż stojąca (zdaniem swoich fanów) na niezwykle wysokim poziomie.