Gastronomia i Hotelarstwo

Bezglutenowe jedzenie w Krakowie

Bezglutenowe jedzenie w Krakowie

Dieta bezglutenowa jest w naszym kraju coraz popularniejsza. W większych miastach można spotkać sporo restauracji i barów, reklamujących swoje produkty jako wolne od glutenu. Czym zatem ów gluten jest? I gdzie w Krakowie istnieje możliwość spróbowania dań oznaczonych jako „gluten-free”?

Czym jest gluten?

Gluten to białko roślinne, zawarte przede wszystkim w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz w większości odmian owsa. Nie jest on składnikiem wartościowym z punktu widzenia odżywiania, nie przyczynia się też do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Z drugiej strony, należy przyznać, że w większości przypadków gluten nie wpływa w żaden negatywny sposób na ludzkie zdrowie. Wyjątek stanowią pewne rzadkie choroby, jak celiakia – osoby cierpiące na to schorzenie muszą bezwzględnie unikać pożywienia zawierającego gluten.

Jedzenie bez glutenu w Krakowie

Kraków słynie z nieprzebranego bogactwa restauracji, barów i klimatycznych knajpek. Trudno się zatem dziwić, że rośnie wśród nich liczba lokali mających w ofercie dania bez glutenu. Na szczególną uwagę zasługują dwie takie restauracje w Krakowie: Restauracja Pod Baranem oraz Krowarzywa – lokal serwujący zdrowe, wegańskie burgery.

Restauracja Pod Baranem (ul. św. Gertrudy 21) posiada opinię jednej z najlepszych w mieście. Zjemy tu zarówno dania przyrządzone „po krakowsku” – żurek, śledzia czy maczankę – jak i wiele rodzajów wybornego mięsa, podawanego ze znawstwem i fantazją. Dania bezglutenowe stanowią pokaźną część menu – osoby pragnące skorzystać z takiej oferty z pewnością nie będą rozczarowane. Dodatkowym plusem restauracji są piękne, przestronne wnętrza i profesjonalna obsługa.

Nieco inną filozofią kieruje się lokal o wdzięcznej nazwie Krowarzywa, mieszczący się przy ulicy Sławkowskiej 8. Tutaj posilimy się efektownie wyglądającymi burgerami, przygotowywanymi wyłącznie ze składników roślinnych. Za bułkę bezglutenową trzeba wprawdzie dopłacić 3 zł, wielbiciele knajpki twierdzą jednak, że warto.

Restauracja pod Baranem – zdaniem niektórych najlepsza restauracja w Krakowie – będzie zatem doskonałym wyborem dla osób planujących uroczystą kolację albo romantyczny wieczór we dwoje. Krowarzywa to raczej kulinarna ciekawostka, chociaż stojąca (zdaniem swoich fanów) na niezwykle wysokim poziomie.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *