Wysokiej klasy drewno kominkowe powinno pochwalić się nie tylko optymalnym poziomem wilgotności, ale również dość wysoką kalorycznością. Najlepszymi parametrami może pochwalić się oczywiście drewno sezonowe. Mowa tutaj oczywiście o drewnie, które kilka miesięcy przeleżakowało w drewutni albo w dobrze wentylowanym pomieszczeniu.
Kiedy najlepiej kupić drewno opałowe?
Z praktycznego punktu widzenia najlepiej kupić drewno kominkowe w sezonie zimowym albo wczesną wiosną (najlepiej od marca do kwietnia). To właśnie w tym okresie drewno opałowe jest w przystępnej cenie i co najważniejsze, zawiera w swoim składzie zdecydowanie mniejszą ilość soków. Drewno można kupić także w sezonie letnim, ale wówczas trzeba liczyć się z tym, że jego cena jest znacznie wyższa. Jak łatwo się domyślić, im bliżej sezonu grzewczego, tym oczywiście koszty drewna i wielu innych rodzajów opału automatycznie wzrasta.
O czym należy pamiętać?
Drewno kominkowe kupione mroźną zimą może oczywiście przeleżeć przez kilka miesięcy. W ten sposób będzie można uzyskać optymalne parametry wilgotnościowe. Jeżeli istnieje możliwość składowania i przesuszenia drewna, to warto rozważyć zakup w sezonie zimowym. Drewno musi być dość luźno ułożone. Dzięki wolnym przestrzeniom będzie można liczyć na doskonałą wentylację i cyrkulację powietrza. Drewna opałowego nie można również niczym przykrywać.
Jakie drewno kominkowe jest najlepsze?
Najbardziej kaloryczne jest drewno sezonowane przez 2-3 lata. Jeżeli chodzi o samą wilgotność to powinna wahać się ona na poziomie około 20%. Drewno opałowe sezonowane przez kilka miesięcy uzyska wilgotność na poziomie 35 %. Pamiętać należy również o tym, że wytwarzać będzie ono znacznie więcej dymu. Jeżeli chodzi o drewno niewysezonowane, to w zależności od gatunku wilgotność może wahać się na poziomie od 35% do nawet 70%. Na samym końcu warto wspomnieć o tym, aby uważać na drewno z drzew iglastych, które jak powszechnie wiadomo zawiera sporą ilość żywicy. Na opał najlepiej nadaje się oczywiście drewno z drzew liściastych.